За да бъде здрава и устойчива една интимна връзка, „Четирите златни нишки“ – физическа, емоционална, интелектуална и духовна – трябва да бъдат активни и да свързват двамата партньора. Когато влизат в интимна връзка, много хора не си дават достатъчно време, за да се уверят, че всички тези нишки са започнали да светят и са в съответствие с партньора им. Тази проста грешка може да доведе до краткосрочна болка или до дългосрочна мизерия, особено когато двама несъответстващи партньори се оженят и имат деца заедно. В крайна сметка, това, което липсва в началото, ще бъде това, което накрая ще накара връзката да дерайлира.

Помислете за това. В началото на връзката, когато всичко е ново и свежо, ние често си казваме: „И какво, ако всичко не е точно това, което търсим?“ Въпреки това, с течение на времето, малки парченца компромис се вмъкват. Виждаме какво искаме да видим и игнорираме останалото. Обикновено месеци или години по-късно, в ретроспекция си даваме сметка, че знаците за това, което се е объркало, винаги са били там, а ние просто сме решили да не им обръщаме внимание.

Нека първо разгледаме всяка една от четирите „Златни нишки“, като обърнем специално внимание на отражението на тяхното отсъствие:

Физическа нишка ~
Ако влезем в отношения със слаба или отсъстваща физическа връзка, как изглежда това?
– Няма химия
– Няма страст или вълнение
– Няма игриво флиртуване и забавление
– Няма смислени или близки чувства на интимност
– Няма дълбоки нива на привързаност

Емоционална ~
Ако влезем в отношения със слаба или отсъстваща емоционална връзка, как изглежда това?

– Няма споделена уязвимост
– Не се изцеляват емоционалните рани
– Не разбирате емоционалните си състояния
– Няма състрадание или съпричастност към вашата опитност
– Липсва истинско подхранване или сърдечна близост

Интелектуална ~
Ако влезем в отношения със слаба или отсъстваща интелектуална връзка, как изглежда това?

– Няма как да споделяте значимите си интереси
– Няма с кого да разговаряте дълги часове през нощта
– Не можете да споделяте любимите си филми, музика, театър, книги и т.н.
– Няма кой непрекъснато да стимулира интереса и любопитството ви
– Няма от кого да научавате нови неща

Духовна ~
Ако влезем в отношения със слаба или отсъстваща духовна връзка, как изглежда това?

– Няма споделени стойности или визия
– Няма кой да стане свидетел на преживяванията ви
– Няма кой да ви подкрепя, докато навигирате във вътрешните сфери
– Не виждате и не разпознавате висшето си Аз
– Нямате духовен спътник

Много по-лесно е да се види, когато е изписано по този начин. След като разпознаете предупредителните знаци, може да не искате да се забърквате с някого, когото сте смятали за перфектен партньор. Много по-добре е да отворите очи, да постигнете яснота, преди да поемете дългосрочен ангажимент и да се озовете в земята на съжалението. Освен това, когато някоя от четирите златни нишки липсва, винаги ще имате онова мрънкащо чувство в основата на съществото си, което ще ви казва, че нещо не е наред.

Разглеждането на „Четирите златни нишки“ ни помага да преместим обекта на чувствата си от гардероба, където той остава неясен и скрит, в светлината, в която трябва да го видим. Щом веднъж го осветим, ще можем да разпознаем и собствените си модели на поведение.

Защо тогава толкова много от нас са готови да направят компромис и да оставят отвън една от тези четири теми? Повече от вероятно това се дължи на следното:

– Страхувате се да не бъдете сами
– Желаете някого, с когото да споделяте преживяванията на живота
– Не вярвавате, че съществува някой с всичките четири области на съвместимост
– Нетърпеливи сте
– Липсва ви доверие в живота
– Желаете да избягате от себе си
– Приятели и семейство ви притискат, за да бъдете във връзка
– Желание да се примирите с по-малко, отколкото заслужавате

Този списък помага да си изясните нещо, което трудно може да се види, и отваря възможността да се правят различни избори занапред.

Сега, след като сме хвърлили малко светлина върху това какво може да се случи, когато една от Четирите златни нишки липсва, нека си представим какво би било да си партнирате с някой, с когото ви свързват всичките четири златни нишки.

Вашият партньор…

… споделя уязвимости с вас
… е готов да ви помогне да излекувате емоционалните си рани
… разбира вашите емоционални състояния
… е състрадателен и има съпричастност към вашия опит
… споделя вашите интереси
… поддържа вашето творческо изражение
… обича да говори с вас дълги часове през нощта
… обича да споделя с вас любимите си филми, музика, театър, книги
… непрекъснато поддържа високи интереса и любопитството ви
… е привлечен от вас
… се радва на смислени или близки чувства на интимност с вас
… често изразява дълбоки нива на обич към вас
… е привлечен от вас
… споделя и подкрепя вашите вярвания, ценности и цел на живота
… иска да стане свидетел на вашите преживявания
… ви подкрепя, докато се движите във вътрешните сфери
… вие обича безусловно, както вашите таланти, така и вашите рани.

Това може да звучи идеалистично и малко прекалено хубаво, за да е вярно, обаче когато огледате възможността да изоставите едно от тези неща, не изглежда да си струва да преследвате подобна връзка. Това означава ли, че трябва да търсим невъзможното в партньора си?

Означава ли това, че трябва да търсим невъзможното в партньора си? Трябва ли да се стремим към перфектното съвпадение?

Не, нито едно от тези неща.

Означава, че трябва да търсим перфектния партньор за себе си. Не търсим партньор от мечтите, търсим някой, чиито качества и рани пасват добре на нашите собствени. С други думи, когато срещнеш някой, с когото те свързват всичките четири Златни нишки, имаш възможността да опознаеш вродените дарби и рани на този човек, да обичаш и да приемаш и доброто, и лошото и да работиш с всичко това, защото благословенията толкова си струват!
Номерът е да влезеш в отношенията, напълно осъзнат за факта, че за да бъде една връзка здрава, удовлетворяваща и устойчива връзка и за двете страни, четирите теми се нуждаят от внимание и грижа. Игнорирайте една от тях и връзката без съмнение ще се провали или ще бъде тежко увредена.
Като хора ние имаме нужда да се свързваме с всичките четири нишки, за да се чувстваме цялостни и истински да изразим кои сме ние.

За да отведем това на още по-високо ниво, в идеалния случай искаме да имаме за партньор някой, който е в съответствие с житейската ни цел, като ни подкрепя да изразяваме автентично своите дарби и най-дълбоки страсти, така че животът ни да е богат и смислен. Подобен начин на живот ни енергизира и ни дава гориво. Така връзката не е източник на енергия, а по-скоро пространство за споделяне. Тя се превръща в споделено пътуване, а не в място, в което да се посрещнат всичките ни нужди. Но е също и пространство, където можем да споделим най-дълбоките си страхове и болки, за да бъдат наблюдавани и излекувани. Добрите взаимоотношения ще позволят високо ниво на доверие, така че уязвимостта да се осъществи по естествен път, ускорявайки процеса на изцеление.

Колко е тъжно, че никой не ни учи как да използваме нашите най-интимни взаимоотношения като контекст за дълбока вътрешна работа и изцеление! Уви, много хора стигат до това осъзнаване едва в края на живота си и плащат много пари, за да се включват в уъркшопи, семинари и уроци, за да преодолеят вътрешната бъркотия, без да подозират, че когато се връщат от тези преживявания, те ще трябва да съгласуват тези въпроси в своите партньорски взаимоотношения. Това е пропусната възможност, защото докато уъркшопите през уикенда са страхотни, мъдростта и прозренията обикновено не се задържат за дълго, поради което е по-добре да се работи по проблемите в текущия „работен семинар“ на нашите взаимоотношения.

Всички отношения са свята любов, съчетана с уважение. Целият живот иска от нас да се отнасяме към другите и към себе си с любов и уважение. С Четирите Златни Нишки като наш водач, можем да си сътрудничим с другия до нас по начин, който ни подхранва и вдъхновява и ни подкрепя да живеем живота на най-голямата си радост.

Автор Виктория Фан/Българска асоциация по тантра

Може да ви е интересно също „Филми за възрастни“ – вредните ефекти, зависимостта и начини за справяне

 

Don`t copy text!