Site icon 5itagor.com

По-добре да се довлюбваш, отколкото да се превлюбиш

„…Когато пренаточиш острието, то накрая става тъпо…“ казал много отдавна Лао Дзъ, но нямаше кой да го чуе, защото прибоят на северното Черно море е понякога заглушаващ.

Всичко което ни превъзхожда, всичко над което не сме възтържествували е Бог! И ако се смяташ за много опитен дух, намира се някое създание, което те сломява. То е самия Бог. Кого ли е пощадила любовта? Превлюбена, преборена и поразена, опитвам да се изправя, както се надига паднал слон. Но златните стъпала на кулата са отредени само за тези, които предварително са съгласни с този вечен нокдаун.

Сама, с лице, заровено, в подземията на болката и липсата, в шемета на тъгата ми се счу да бучи онова дуенде, с което да се боря. „От бездната виждаме големи неща, от върха-дребни“, напомня услужливо Изтока.
„Любовта към даден човек, колкото и да е сърцераздирателна, не би била нищо повече от прекрасно мимолетно произшествие, ако е лишена от метафизични и нравствени стойности. Те помагат за оформянето на душите на участниците. Всичко би останало само игра на отражения и избледняващи спомени в съзнанията им, ако няма това оформяне и преобразуване“.

Неочаквано, както става обикновено, закона за причината и последствието, ни изпрати възможност за чисто щастие в реалността, но аз се издъних както Психея с Амур. Наивно се надявах, че този път ще ми се размине проблемът около съхранението на мимолетната Мистерия. Може би като наказание, че се разсеях относно клаузата с преходността, незнайното божество, промени набързо договора с Абсолюта, като ме превлюби и всичко се обърка. На всичко отгоре забрани на обекта на моята любов да ме обича така, както искам, нареди даже и да ме напусне внимателно и по възможност без болка!

Любовта те разсича на хиляди късове, които после не можеш да намериш и събереш. На всичкото отгоре и въпреки какво ли не, няма отърване от нея.
Като наркоман без дрогата си в опити за спасение на разбито сърце и разтропани чакри може да се тръгне по пътя на безпаметно напиване или т.н. сръбска йога или към някоя клиника, или към безразборен секс или тъпчене с кекс. Но може и да се затвориш в аламбика на самопознанието и да вриш до съвсем черно, докато не изгориш стария крал и не излезе от душата ти белият гълъб. Или да поемеш пътя за ускорено духовно израстване където “ въздухът е доста разреден“. Но там на обикновения художник като мен му е трудно с темпото.

Духовната мисия има много лица – религия, изкуство, наркотици, работа, пари, секс – но рядко търсенията служат Богу така пряко, и рядко удовлетворението, правейки това, е толкова голямо“ споделя Ник Кейв за своите любовни песни.

Автор Анжела Минкова

Exit mobile version