В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта на Вселената. Танцът е представлявал тайнствен ритуал и всяка фигура, изпълнявана с ръце, крака или тяло – осмица, кръг, спирала, е носела определена символика. Най- древни са египетските и индийските танци, които наричаме „ориенталски“.

Смята се, че произходът на танца е тясно свързан с раждането. Според преданията, по поречието на Нил жените са раждали под звуците на ударни инструменти, за да могат специалните звукови честоти да настроят енергийното поле на жената. Раждането е преминавало без болка. Звучи напълно невъзможно, нали? Истината е, че имаме нещо като доказателство за това – съвременните жени, които посещават класове по ориенталски танци се радват на безболезнена менструация и добро женско здраве.

От друга страна, чудили ли сте се на невзрачни на пръв поглед жени, които владеят мъжките сърца? Това се дължи на силната им женска енергия и присъствие. Точно индийската философия учи, че женската енергия е в основата на света, тя захранва дори мъжа и благодарение на нея той е активен и проспериращ. Чували сте, че зад всеки успял мъж стои една жена… Тайната е в енергията, която жената му дава чрез любовта и подкрепата си.

Но защо именно ориенталският танц събужда женствеността?

Ориенталският танц силно стимулира женската енергия, тъй като движенията са съсредоточени в областта на ханша, таза и бедрата или първа и втора чакра. Точно тези две чакри са пряко свързани със зачеването, износването на плода и самото раждане. Ако в тази област има енергийни блокажи, жената може да усеща болки, дискомфорт или да има заболяване на физическо ниво, казано на съвременен език – да има гинекологични проблеми. Редовните занимания по ориенталски танци отпушват енергийните блокажи, следвано от не една полза за жената.

Първо се променя излъчването на жената, интересът на партньора, а и на другите мъже към нея, видимо се повишава. Освен на различното излъчване, това се дължи и на новопридобитата й грация и гъвкавост, а и фигура – практиката стяга корема и оформя бедрата. Благодарение на подобреното движение на енергията, жената се освобождава и някои често срещани болки. А без тях и с новото си самочувствие спокойно може да върви с изправени рамене и вдигната глава. Още един повод да се обръщат след нея…

Друга полза е стягането на мускулите на тазовото дъно Това прави жената по- умела любовница, което в комбинация с женственото й излъчване, придава съвсем нов облик на сексуалния й живот.

Ако се вгледате в движенията на някоя грациозна дама веднага ще ви направи впечатление, че са някак бавни и плавни. В часа по ориенталски танци се набляга на забавянето на движенията. Освен, че радва окото, плавното движение засилва личностното ви присъствие. Един опитен инструктор веднага ще ви обърне внимание, ако забележи резки и типично „мъжки“ движения.

Забавените движения също така успокояват ума. Затова ориенталският танц е и своеобразна форма на медитация. Концентрирани сме върху движенията си, а обикновено е нужно да движим едновременно ръце и ханш или бедра и гърди и това ни кара да освободим ума си и да се съсредоточим в танца. Едва тогава сме в състояние да чуем интуицията си и дори да се самолекуваме. Вниманието ни е насочено към хълбоците и корема, където раздвижваме енергията и се осъществява оздравителният ефект.

Още по- задълбочен поглед в метафизиката на танца ще ни отведе до информацията, че клетките ни пазят в паметта си познанието за женското тяло и мъдростта на Вселената и чрез древните движения, които днес повтаряме, ние реално отключваме това познание. Затова казват, че абсолютно всяка жена може да се научи да танцува този танц почти до съвършенството на професионалните танцьорки.

Танцът живее във всяка наша клетка и само е нужно да си припомним движенията. Разбира се, това няма да стане с една тренировка. Промените в тялото се извършват бавно и трябва да сте много търпеливи. Всичко зависи от това, доколко сте заключили женската си енергия. Професионалистите могат да познаят до каква степен сте „блокирани“ само докато ви гледат как танцувате на бавна музика. Скованите или резките движения показват, че на жената й е трудно да се наслади на истинската си същност. Ако сме упорити в тренировките, умението да изразяваме женствеността си расте заедно с пластичността на тялото. Опознаваме тялото и себе си, способността си да изразяваме чувствата си.

Може да се случи отдавна потулени емоции да бликнат безконтролно, например да ни потекат сълзи, но това има единствено оздравителен ефект, всички знаем за пагубната сила на потиснатите емоции… Възможно е също да усетим вътрешна съпротива, това е всъщност старата ни личност, която се чувства удобно и не иска промени. Затова казват, че ориенталските танци предизвикват егото и ни карат да разширяваме зоната си на комфорт. Съпротивата може да се появи като отказ да направим някои движения, като емоционален бунт поради невъзможност на тялото ни да се справи, дори като нежелание да продължим. Това се преодолява единствено с толерантност към себе си и вяра в крайния резултат.

Източник:hera.bg

Вероятно ще ви е интересно и за „Женската енергия и наднорменото тегло“: ТУК

Don`t copy text!