„Съвременният човек все повече губи връзката си с Природата, особено градските хора. А майката Земя ни е дала толкова много възможности да поддържаме нашето физическо и духовно здраве. Една от тях е дендротерапията – лекуване с дървета.

В медицината тази терапия е препоръчвана с профилактична цел на хора, които работят в напрегната среда и страдат от негативните последици на стреса. Терапията за лечение с помощта на дървесни видове се прилага в болнични заведения в цяла Европа. Тя се състои в комуникиране и прегръщане на различни дървета в зависимост от състоянието и конкретната диагноза, с която пациентът е постъпил.

Основава се на изучаването на въздействието на енергията на дърветата върху човека. Всяко растение е „обвито“ с енергиен слой, подобен на аурата при хората и е доказано, че като мощни природни лечители със своите биоенергетични способности, те влияят на човешкото здраве и настроение. За да бъде правилно обаче лечението, е необходимо да се познават свойствата на всеки дървесен вид и да се спазват някои основни правила на терапията.

Дърветата се делят на „захранващи“ (донори), „изсмукващи“ (потребители) и „неутрални“ по отношение на човека. За най-мощен от „захранващите“ се счита дъбът, от „изсмукващите“ – тополата, трепетликата, всички пълзящи растения, много от иглолистните.

Един от критериите за това, дали едно растение е „изсмукващо“, е когато около него растат и се чувстват комфортно други растения. Биологичната активност на дърветата имат своя пик в различно време от денонощието и тогава имат най-голяма полза.

Ето някои от най-често срещаните видове и времето, през което лекуват най-силно:

Клен – донор – за намаляване на нервното напрежение, дърво на равновесието, премахва тревогите и унинието – биологичната активност от 7.00 до 10.00 ч. часа сутринта.

Ясен – донор – пречиства енергийното поле, изчистване на организма, стимулира концентрация на вниманието, тонизира, снема умората и стреса – биологичната активност от 11.00 до 13.00 ч.

Трепетлика – потребител – в общуването с трепетликата трябва да сте внимателни. Това дърво изсмуква енергията, продължителният контакт с него причинява главоболие, създава предпоставки за затруднено дишане, понякога дори води до загуба на съзнание. Дървото отнема възбудата и стреса, успокоява, прояснява мислите – биологичната активност от 14.00 до 18.00 ч.

Топола – потребител – отнема умората, тъй като има равна и умерена енергия, успокоява, помага за връщане на настроението , прояснява мислите – активност от 15.00 до 18.00 часа.

Върба – потребител – помага при главоболие, хипертония, отнема раздразнението и напрежението, успокоява, дава настроение и сила за справяне с ежедневните отговорности, прояснява мислите – активност от 18.00 до 21.00 ч. Върбата е с много силно магнитно поле, което влияе най-вече на човешката психика. Ако прегърнеш върба, ще усетиш как настрое­нието ти се подобрява и как се изпълваш с щастие. Значи, можеш да я „използваш“, кога­то се чувстваш емоционално и психически изчерпан. При здрави хора и животни обаче, това дърво може да предизвика агресивност или нервност, а при душевноболни (с установена диагноза) – да провокира усилване на депресивните състояния. Чай от върбови кори действа болкоуспокояващо и помага при артрити и различни видове невралгии.

Дъб – донор – снема стреса, подобрява кръвообръщението и имунитета, активизира съпротивителните сили при хронични заболявания и лекува полиартрит. Разходката в дъбова гора снема високото кръвно налягане, подобрява мозъчната дейност, подпомага по-бързото оздравяване и възстановяване след дълго боледуване и изтощение на организма.
Енергията на дъба е изключително мощна и властна. Важно условие на дендротерапията е, когато прегръщате дъб, да бъдете в добро настроение, тъй като той засилва съществуващата нагласа към света. – активност от 21.00 до 3.00 ч. през нощта. Дървото спи между 15.00 и 17.00 часа. Ако се приближиш до дъб и прегърнеш ствола му, ще усетиш как кръвта ти нежно се раздвижва, повлияна от това дърво-личност. Дъбът активизира Жизнената енергия и кръ­вообращението. Но за да ти повлияе трайно, трябва всекидневно да „общуваш| с него. Ако постоянстваш, скоро ще се почувстваш то­низиран и обновен. Отварата от дъбови ко­ри (може да се използва и като добавка за ва­на) лекува кожни възпаления, различни видове екземи и отоци и облекчава стомашно-чревни болки.

Липа – донор – създава усещане за топлина, покой, зарежда с оптимизъм, тонизира, премахва депресията, стреса, усещането за потиснатост, бори вирусите, тъй като има много мека енергия – активното й време е от 2.00 до 6.00 часа сутринта, почивката й е между 6 и 8 часа.

Кестен – и донор, и потребител – разкрепостяване на чувствата, отнема лошата енергия, лекува болести на костите и ставите, помага при безсъние, неврози и депресия – активното му време е от 1.00 през нощта до 5.00 ч. сутринта, спи от 7.00 до 8.00 часа.

Бреза – донор, неутрална – дава сила, помага при грип, хрема и за концентрацията на вниманието, нормализира кръвното налягане, активизира съпротивителните сили при хронични заболявания и лекува полиартрит. Помага за намаляване на стреса, тъй като брезата има мека, успокояваща енергия, гони кошмарите, премахва тревогите и безпокойството – биологичната активност е от 5.00 до 9.00 ч.

Бор – и донор, и потребител – активността на бора не е свързана с конкретна система, той зарежда цялото тяло с енергия и импулс, поради това е особено ефективен при липса на тонус. Освен това борът е естествен антидепресант, който спомага и за усилването на имунитета и елиминирането на негативните последици от стреса. Успокоява, помага при депресия, инфекция на дихателните пътища, за тонизиране, снемане на умората и стреса, лекува простуда, нормализира обмяната на веществата. Биологичната му активност е почти през цялото денонощие, спи само от 4.00 до 5.00 часа. Възрастни хора не бива да се разхождат дълго време в борова гора, тъй като био-енергийното въздействие може да причини главоболие и болки в сърдечната област.

Разходката в борова гора регулира и осво­бождава дишането, т.е. действа благотворно: при наличието на простудни или дихателни заболявания. Самата миризма на бор е способна да облекчи кашлица или астматичен пристъп. При хипертония и сърдечни заболявания избягвайте разходките в борова гора – поради риска от световъртеж и нежелателни съдови реакции. Вдишването на изпарения от нагрята смола регулира кръвното налягане. Инхалаци­ите с борово масло, загрято на водна баня, отварят дихателните пътища и успокояват дихателни пристъпи.

Бук – снема стреса, подобрява кръвообръщението и имунитета. Разходката в дъбова гора снема високото кръвно налягане, подобрява мозъчната дейност и подпомага по-бързото оздравяване.

Лиственицата – лиственицата се бори с вирусите, възпаленията и зарежда с оптимизъм.

Бъз – цветовете от бъз укрепват имунната система. Веществата, съдържащи се в това растение, действат отводняващо на орга­низъм, който задържа течности. Чай или сок от бъзови цветове предизвикват силно изпотяване и са удивително ефикасно противогрипно средство. Енергийното поле на бъза помага при затруднения или болки при уриниране, леку­ва рани и циреи. Съприкосновението с този храст възстановява бързо енергийните загуби на организма, повдига самочувствието и зарежда с положителни емоции.

Елха – това дърво е дестабилизатор. При дълъг контакт може да предизвика главоболие, нервни сривове, нарушения на функциите на сърдечно-съдовата система. Дървото е почти постоянно активно, спи само от 13 до 14 часа. В контакт с него влизайте само когато искате да се избавите от някакво застойно състояние. Присъствието само на една елха в или в близост до дома прогонва малодушието, чувството на потиснатост и песимизма. Екстракт, извлечен от елха, успешно лекува ревматизъм и артрози. Взимането на вана с накиснати във водата елхови клонки действа разхлабващо и отшлакващо. Дъвченето на елхова смола заздравява кървящи венци и облекча­ва пародонтозата.

Принципи на лечението с дървета

За да се заредите с добра енергия, трябва да приближите дървото в определеното време, да се спрете на определено разстояние, да дишате бавно и ритмично и да го помолите да попълни вашият запас от жизнени сили. А когато „приключите с общуването“, благодарете на дървото, на гората, на Майката Природа, че се грижат за вас и ви изпълват със Сила, Живот и Здраве.

1. Може да застанете с лице близо до него и да го прегърнете с двете ръце (без да допирате главата си).

2. Подходяща позиция на тялото е да сте изправени с допрян гръб на дървото (без да допирате главата си), лявата ръка я поставяте зад гърба си (на нивото на слънчевия сплит) и е с длан допряна до ствола, а дясната – я слагате на гръдния кош с длан обърната към слънчевия ви сплит. По този начин енергията от дървото влиза през лявата ви ръка и преминава от дясната в слънчевия сплит.

3. Друг вариант е просто да седнете на земята и да опрете гърба си на дървото (без да допирате главата си).

4. Може да погалите с ръце кората на ствола, клоните и листата му.

Контактът със захранващи дървета или донори трябва да бъде – от 4 до 10 минути, а с отдаващи или потребители – от 1 до 5 минути.

През зимата енергетичния потенциал на дърветата намалява и времето на сеанса е добре да се увеличи с 3-5 минути.

Избягвайте да прилагате метода 2-3 часа преди сън.

За лечебни се считат само дърветата, но не и цветята и стайните растения. Не е добре в стаята, в която спите да има фикус или кактус, тъй като се счита, че това са изсмукващи растения.

Много подходящи за потребители са плодните дървета – ябълка, круша, череша, вишна, слива – особено в периода на цъфтене.

За лечението на рани или отделни органи може да притиснете към дървото болната част.

Трябва да използвате за лечение само здрави дървета – без издънки, възли и започнал процес на съхнене.

Най-добре лекуват местните дървета – т.е. тези, които растат, там, където живеете.

След като сте се заредили и решите да си тръгнете, благодарете на дървото, погалете го, проявете към него нежност.

Когато сте в парка, в планината… някъде сред Природата … разгледайте какви дървета има около вас и се опитайте да се „запознаете“ с някои от тях. Позволете на целебните силите на дърветата да минат във вас, да ви обновят и изпълнят с Живот!

Обичайте Майката Природа, черпете живителни сили от нея и бъдете благодарни за цялата Любов, с която ви облива.“

Източник: myfood.bg

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

Don`t copy text!