Прегръщането на благодарността като начин да живеете ежедневния си живот е като отваряне на вратата към един брилянтно нов свят, в който слънцето винаги сгрява сърцето ви, където и да сте. Вие естествено чувствате Божествената любов и изобилие, което е вътре във вас и във всички около вас. Сърце, което прелива от благодарност, на позволява на ума да бъде затрупан с идеи, мнения и привързаност към желания. То познава себе си като самия Източник на Любовта. Ако изпитвате трудност да оставате във връзка с естествената благодарност на сърцето ви, вероятно сте позволили на ума си (или на вътрешния си съдник) да се опита да смачка този пламък на любовта. Огънят не е мъртъв по никакъв начин, той просто се нуждае от малко разръчкване. Сърцето, което е вечно благодарно, винаги се освобождава от свиващите мисловни модели на егото. Естествената му топлина винаги е в състояние да дава и да получава любов свободно.

Благодарността е една от най-просветляващите житейски опитности, до които можем да имаме достъп по всяко време. Винаги се чувствате по-леки и по-малко обременени в края на деня. Когато се упражнявате да насочвате тази благодарност към себе си, към другите и към света, се случва естествено освобождаване от защитната броня. Започвайте всеки ден с топенето на тази защитна броня около сърцето и отварянето му към това божествено чувство на ценене на всичко! Всеки път, когато не се чувствате благодарни, просто се съсредоточете отново върху това, което харесвате, обичате или цените в дадена ситуация. Толкова е просто. Благодарността ви е винаги под ръка, само въпрос на фокус е да обуздаете ума си.

Ако смятате, че щитът ви е твърде плътен, притихнете достатъчно дълго вътре в себе си, за да се свържете с центъра на сърцето си. Създайте си известно време, за да се отпуснете и да останете съвсем неподвижни в покой. Това ще ви помогне да проникнете под щитовете, съпротивите и раните от миналото. Използвайте дъха като средство, което да ви отведе дълбоко навътре, така че да достигнете под тази фалшива защита. Цялата броня е създадена за егото, от егото и в капсулата на егото. Всичко това е излишно тегло, тъй като душата е като слънчева светлина и не се нуждае от защита. Щом веднъж се освободите от бронята, вие естествено ще почувствате повече лекота и топлота отвътре и състоянието на дълбока благодарност ще изплува на повърхността.

Да се отстрани его-бронята може да се окаже трудно. Във всеки момент, когато умът ви дерайлира и се спусне по тъмната пътека на неудовлетвореността, на историята на жертвата, на страха или на оплакването, го СПРЕТЕ незабавно и се върнете обратно към пътя на благодарността. Това може да бъде толкова лесно, колкото да се попитате: „Какво е нещото, за което съм благодарен точно сега?“ Добрата новина е, че винаги има поне едно нещо, за което можете да бъдете благодарни, без значение какво се случва във живота ви. Може би това нещо е, че можете да си представите новото си аз, вашето здраве, добър приятел или просто, че още дишате.
Всеки път, когато не можете да видите светлината сред тъмните облаци в живота си, просто отворете сърцето си, отпуснете се, погледнете към по-голямата картина и скоро ще разберете, че вече сте наистина благословени.

~Джефри Озуалд, „Просветленият Манифестор“    Още от автора ТУК

Може да ви е интересно  Практика 12 стъпки на благодарност

Don`t copy text!