Има личности, които царуват в света на думите. Те са в състояния с лекота да създават светове, които да оставят следа в съзнанието на хиляди хора. Един от тези съвременни магьосници-разказвачи за мен е Ървин Ялом. Съвем логично беше той да е поредната личност, която да разгледам през окото на Нумерологията защото съм наистина тежък негов фен – прочела съм всичко, което е издадено на български.

 

Той е роден на 13 юни 1931 година във Вашингтон. Академичната му кариера протича в Станфордския университет, където е щатен професор след 1968 г. Заниманията му са посветени на екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Освен, че е психиатър, теоретик и практик, той е и автор на романи – “Когато Ницше плака,” “Палач на любовта”, “Изцелението на Шопенхауер”, “Проблемът на Спиноза”, “Все по-близо всеки ден”, “ Лъжи на дивана”. Неговите романи са блестящ образец на способността да се прави художествена литература с помощта на модерната философия. Романът „Когато Ницше плака“ е продаден само в Германия с тираж над 1 милион екземпляра. Единствено този от раманите му е преработен и филмиран през 2007 г. с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

 

Нега разгледаме и рождената му карта. Графично нумерологичната карта представлява квадрат, наречен “Квадрата на Питагор” като върху цифрите от 1 до 9 се наслагват повторенията на числата редуцирани от датата на раждане или друга дата за изчисление.

1     4     7

2     5     8

3     6     9

Прието е да се наричат кръгове=повторения. Оттам се получават комбинации от точки, чертички, хоризонтали, вертикали или диагонали, които имат определено тълкувание.

Следва схема на рождената карта:

Разположението на числата в картата на писателя показва човек, за когото разумния, но и целеустремен подход към всяко нещо – ситуации, взаимоотношения, работа е от важно значение. С такава самостоятелна единица, вероятно той предпочита по-скоро индивидуалната работа или в много малък, ограничен екип – така се е случила професионалната му кариера. Стрелките на комбинациите, в които участва числото 1  са изцяло в неговата посока – подсказва, че личността, Аза(1) е силно мотивирана за успешни резултати, че останалите числа го подкрепят за да има достатъчно решимост и увереност за постигането им.

 

Това е личност с изразена дарба да внушава чувствата си на другите, с фина чувствителност, силно въображение, ярка интуиция и творческо вдъхновение. Със сигурност следва сърцето си във всичко заради Личната вибрация 6 – любовта във всеки неин смисъл. Такъв човек се чувства жив само когато е влюбен или поне силно привлечен от някого, а ако насреща си има и „красив ум” –  щастието за него е пълно. Ървин Ялом е женен за Мерилин, която е негова съученичка. Любовта им започва, когато Ървин е на 15, а Мерилин е само на 14 години. Двойката е женена над 60 години(до смъртта на Мерилин през 2019г.) и има 4 възрастни деца и 5 внуци. Съпругата на известния психотерапевт е филолог, преводач и писател – познавач на френската литература и философия.

 

Връщаме се на рождената карта на Ървин Ялом – такъв човек често мисли за смъртта и я осмисля по всякакъв начин, като пуска мост между „тук” и „там”, който най вероятно ще бъде използван когато му дойде времето. Точно това се случва в неговата фундаментална творба „Да се взреш в слънцето. Живот без страх от смъртта “, публикувана през 2008 г., където той обобщава многогодишното си изследване на този екзистенциален проблем.

 

В този смисъл автора пише: „След като човек е в състояние да се изправи срещу факта на собствената си смъртност, той се вдъхновява да пренареди своите приоритети, да общува по-дълбоко с тези, които обича и да оценява по-остро красотата на живота. Човек може да увеличи желанието си да поеме рисковете, необходими за лична реализация и растеж на своята личност.“

 

 

Хоризонтала оформен от числата 3-6-9(в рождената карта) като най-изявен е свързан с постигане на сила на духа чрез преодоляване на трудности в житейския път. На такъв човек трудностите и нещастията му влияят по-отрезвяващо от лесните и весели събития, в които той по-скоро би се главозамаял. Буквално „драпане” за изход със „зъби и нокти”, но и крепейки се НЕ на очакваното и вероятното, а на собствения си дух – само усилията на духа могат да те изведат от сложни ситуации. Също така Ялом е човек, отъждествяващ се с работата си и  който би изпаднал в отчаяние, ако е задълго безработен. Геометрията(формата) на картата се нарича „карта на градежа” – Ялом през целия си живот „гради” Екзистенциалната психотерапия, свързваща психотерапията с екзистенциалните проблеми – смърт, свобода, изолация и безсмислие, както и връзката между тях.

 

Той е определян и като един от родоначалниците на груповата психотерапия – той е първия написал учебник-наръчник за това, който се използва до днес. Такава личност обича да пази статуквото си, не харесва резките промени, а неща носещи стабилност. Трябва да се спомене и за острия ъгъл(удвоен) при числа 1 и 9, който се получава и подсказва целенасочена в посока себе си личност. Говори и за човек малко остър на моменти, особено когато е подвластен на емоциите – за това той споделя в автобиографията си „Моят път към себе си”.

Следва схема на картата на имената Irvin Yalom на латиница:

Имената, с които е известен представени графично като нумерологична карта са с форма наречена „пясъчен часовник”, която е сравнително благоприятна. Създава една лекота и ефирност – всичко е спокойно, буквално чудодейно и се реализира наистина бързо. Удвоява енергията на диагонала Ангелски, 1-5-9 и внася другия диагонал, наречен Божествен, 3-5-7. Акцентира силно върху „заземяването” чрез 3-6-9, центрира личността чрез число 5. Тази карта подсилва сериозно И число 9, максимума(Общо стават 5 кръга/натрупвания). Медала има 2 страни, както винаги – пясъчния часовник за жалост бързо се преобръща  и създава предпоставки за амплитуди.

 

Следва схема на Общата карта(имена+рождена):

Чрез наслагването на двете карти се получава като нова, Обща карта(имена+рождена карта) наречена „на изобилието”, която прилича на чаша/делва, която пълниш, но тази е като „килната” настрани в посока най-материалното число 8, което видимо липсва и откъдето сякаш се излива. Специфичното е, че в такава ситуация човек се фиксира върху това което няма, вероятно при Ялом е свързано с това, че нещата и ситуациите в живота му ще създават усещане, че са в известен смисъл нетрайни, временни, често променящи се. Това за жалост носи напрежение, дори неудовлетворение вътре в душата.

 

Точно за това той разказва в автобиографичната „Моят път към себе си” и „Синдрома на самозванеца”, който е развил в резултат на колосалния си успех като разказвач и по-малко като психиатър. За това си дава ясна сметка след посещение в Русия където с удивление разбира, че ще говори за себе си и романите си в зала с 200 хиляди човека. Посещава приятел-терапевт 2 години  за да се справи с усещането, че някак не е заслужил такъв успех тъй като не е учил за писател, а за психиатър. Липсата на най-материалното число 8 със сигурност подсилва „Синдрома на самозванеца” защото богатство той натрупва чрез писане на книги, а не като психиатър. Още по темата за Синдромът на самозванеца:  ТУК

Ялом е честен в това да говори за грешките си, съжаленията си и спокойно разказва за живота си, който като семейните снимки, също включени в книгата, понякога не е точно това, което искаме да показваме на всички.

Той казва: „Аз смятам творчеството за златна пътека и превърнах целия си живот, всичко преживяно и бленувано в димящо торище, от което се мъча да измайсторя нещо ново и красиво.”

 

За горното свидетелстват романите му: „Проблемът (на) Спиноза”, „Когато Ницше плака”, „Изцелението Шопенхауер”„Лъжи на дивана” и „Мама и смисълът на живота”.

 

 

Доказателството, което му е помогнало по отношение на „Синдрома на самозванеца” е дошло от неочаквана посока. Един ден Ървин Ялом получава имейл, в който бездомник споделя, че намерил негова книга в кофа за боклук и тя променила живота му към по-добро.

 

Някогашното момче от имигрантско семейство, насочило се към психологията чрез литературата, няма да може да скрие задоволството си, че е получило доказателството. Успял е да примири и съчетае двете си страсти – писането и терапията, чрез общата им цел да помогнат на хората по пътя към свобода, спокойствие и себепознание.

 

Научните му книги, както и добилите изключителна популярност „Дарът на терапията, „Все по-близо всеки ден“ го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука. Удостоен е с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията.

Искрено се надявам, че съм успяла да убедя някого да прочете книга на забележителния разказвач Ървин Ялом.

М.С.(Guru Sakhi)

Don`t copy text!