Едно проучване казва, че радостта от сватбата продължава около две години; друго, че една нова работа предизвиква само положителни емоции за една година. Ефектът от малките удоволствия като сладолед, ново хоби или свежа прическа продължава дори по-малко.

Магията си тръгва и търсим друга професия, която ще ни донесе радост. Психолозите наричат ​​това явление „хедонистична адаптация” или понякога „хедонистична бягаща пътека“. Това е идеалната метафора на това, което се случва в нашия мозък: ние постоянно се стремим към постоянното състояние на щастието и …никога не го достигаме.

Изследователите смятат, че хедонистичната адаптация има защитна функция, която ни предпазва от твърде много външно влияние – подобно на работата на потните жлези ни предпазва от прегряване. Някои учени дори наричат ​​това явление „психологически имунитет“, тъй като способността ни да се адаптираме зависи от отговора на външните стимули.

Въпреки това, тази способност понякога ни причинява болка и съмнения, тъй като непрекъснато си задаваме въпроса за правилността на перфектния избор. Избирам ли подходящия човек като партньор? Тази работа ли е за мен?

Дори ако оставим настрана тези съмнения, защо не можем да забавим тази бягаща пътека и как да се насладим на щастливия момент?

До известна степен това все още е възможно. Тайната на стратегията се състои само от две действия: да благодарим и да внесем разнообразие.

Благодарността, по дефиниция на психолозите, е психологическата противоположност на адаптацията и означава вътрешно удоволствие от текущото състояние на нещата или целенасочено култивиране на чувство за признание в себе си.

Като обръщате все по-голямо внимание на причините за вашето щастие в момента, вие му давате повече сила. За да запазите усещането за радост от следващото семейно пътуване, кажете на себе си, когато пристигате в хотела: „Щастлив съм да споделя това пътуване с любимия човек. Колко щастлив съм веднъж да я срещна! ”Тази посока на мисълта ще спре развитието на негативни чувства, като завист или желание да получим още повече.

Разбира се, лесно е да се благодари на живота, когато всичко върви добре. Много по-трудно и по-важно е да се спре появата на негативни чувства при по-трудни обстоятелства, когато радостта се смесва със страха от промяната. И дори в този случай трябва постоянно да си напомняте защо и за какво си струва да бъдете благодарни. Можете да насочите мислите си в следната посока: „Радвам се, че най-накрая напуснах работата си. Ще мине известно време, но мога да преосмисля плановете си за цял живот ”; „Дори се радвам, че обновяването в новия ми апартамент е забавено, ще имам време да помисля отново за финала“.

Способността да се виждат различни аспекти също се противопоставя на адаптацията. Колкото по-запомнящи се, позитивни събития ще забележите през деня, толкова по-трудно ще бъде за мозъка ви да свикне с поне един от тях.
Всеки от нас има малки трикове, които ви позволяват да се развеселите, било то любимо ястие, място или хоби. Нашата задача е да създадем постоянно разнообразие от това щастливо меню.

Веднага след като се е случила голяма промяна в живота ви, опитайте се да забележите малките промени, които тя предизвика. Поканете колега от новата ви работа, на обяд. Направете пренареждане на интериора в къщата. Запознайте се със съседите си, но имайте предвид, че тази стратегия може да не е подходяща за всички.

Ако благодарността и разнообразието не работят във вашия случай, има друг метод, предложен от Йорди Квайдбах, професор по психология в Университета на Помпей Фабре. Методът е прост: от време на време се въздържайте от неща, които ви носят радост.
Твърде много добро също е лошо, може да притъпи усещанията. Ако шоколадът е винаги под ръка, рано или късно вече няма да е вкусно. Ако вие и вашият партньор работите от дома си, може да е по-трудно да усетите чувството на радост, когато се виждате. Ако предизвикате изкуствена липса на удоволствие, да се въздържате от тях, всяко от тях ще стане по-ценно за вас.

Всеки един от тези методи има за цел да отложи момента във времето, когато нова положителна ситуация ще се превърне в рутина. Но е важно да се помни, че в ежедневието можете да намерите и радост, дори и след като първите усещания за новост се охладят. Основната рецепта за възприемане на всекидневния живот и справянето с хедонистичната адаптация е редовно напомняне за себе си за това колко велико е да имаш точно това, което имаш.

Автор Михаил Лабковский        Фото кредит: Савина Дилова

Източник: knife.media

Може да ви е интересно и „Любовта се случва в мозъка“

Don`t copy text!