Има голяма разлика между това да знаеш нещо теоретично и реално да живееш според принципите на това знание. Да си припомним и обобщим, някои общоизвестни истини, които биха могли да подобрят и осветлят житейския ни път, ако случайно решим да приложим някоя от тях реално…

1. Колкото по-скоро направиш нещо, толкова повече време ще се възползваш от резултата, който ти носи свършената задача. Дори да предположим, че едно нещо отнема еднакво време и усилия ако се свърши сега или след 5 дни, то ако се свърши сега, ще имаме 5 дни повече да се радваме на резултата. А обикновено даже, колкото повече се отлага, толкова по-трудно става да се свърши дадена задача …

2. Човек обикновено не съжалява ако отдели време да потренира. Но всеки може да си спомни десетки пъти, когато преговаря сам със себе си и се самоубеждава, че днес няма смисъл да тренира, защото сигурно ще направи една не много добра тренировка. Истината е, че няма по-лоша тренировка от липсата на такава, и че в дните, когато тренира дори и малко, човек се чувства много по-добре, отколкото в останалите.

3. Винаги, когато си играем с телефона, просто си скъсяваме времето за пълноценно живеене. Смартфонът със сигурност е много полезен, когато човек има някаква конкретна задача. Но в 90% от случаите, цъкането из телефона е именно само безцелно цъкане и губене на време. През тези минути или часове, всички други важни дейности за деня, просто си висят несвършени и си изпускат сроковете …

4. Едно от най-полезните за продуктивността неща е чистата и подредена къща. Има ли по-хубаво чувство от това да обитаваш един дом, където всичко е на мястото си, а атмосферата е приятна и спокойна и носи усещане за лекота. В такава среда, ума може да открие много повече възможности.

5. Минутка след минутка, има ли нещо по-приятно и освежаващо от медитацията. Медитацията ни зарежда с енергия и прави взимането на решения далеч по-лесно. Въпреки ползите и това, че отнема минутки, много хора не я практикуват редовно.

6. Креативните задачи. Всяка работа, която е свързана с творчество, макар да звучи много приятно и нестандартно на всички наоколо, си е работа като работа и трябва да се върши в срок. Вдъхновението е много хубаво и е желателно да е налично, но работата трябва да върви по график. Затова или сами си създавайте подходяща настройка и атмосфера за да вършите задачите си, или си чакайте веднъж годишно да ви осени музата от само себе си и се чудете защо работата не върви.

7. Дори и да се чувствате кофти, опитайте се за известно време да се правите на щастливи, поне докато вършите някоя важна задача. Да, в началото, доброто настроение е по-скоро постановка, но по някое време ще позабравите, че играете и има огромен шанс, действително да повишите вътрешните си вибрации. Тази техника е много ефективна, но незнайно защо, често пренебрегвана.

8. Хората не осъзнават, но около 95% от усещането за благополучие, идва основно от задоволяване на супер базови потребности като: покрив над главата, нещо за ядене, относително добре функциониращо тяло…Но въпреки това, много от хората, за които тези условия са изпълнени се чувстват неудовлетворени. Защото вечно се стремят към допълването на онези липсващи 5%, Свещеният Граал на вечното щастие и пълната удовлетвореност. Естествено че човек трябва да се стреми към нещо повече, да се развива и да търси. Но това не означава процеса да се извършва с вечно недоволство, мрънкане и неоценяване на 95-те %.

9. Нашите умове работят много по-ефективно, когато са съсредоточени върху по-малко на брой ясни цели, отколкото ако хаотично скачат от клон на клон при всяка новопоявила се мисъл, стремеж и желанийце. Колкото по-малко задачи – толкова по-добре изпълнени. Колкото по-малки порции – толкова по-добре се усеща вкуса на храната. Колкото по-малко вещи имаме – толкова повече радост носи всяка.

10. Най-бързият и сигурен начин към личното усъвършенстване и нови възможности, е да се правят нещата от списъка със задачи, на които човек се съпротивлява вътрешно най-много. Фактът, че точно до тези задачи имаме голяма удивителна, означава, че на тях трябва да обърнем най-много внимание. А като се има предвид чувството на удовлетворение и усещането за постигната победа след преодоляване на подобно предизвикателство, то има ли въобще причина да се бавим.

11. Най-важното, което можете да направите за да свършите задачите си, е…да започнете. Най-голямата и тежка съпротива, е тази в главите ни, дори без да сме започнали да правим нещо. Тогава, преди старта, нещата винаги изглеждат по-сложни и трудни, отколкото са в действителност. Но веднъж ако почнем, довършването вече е просто по-лесната част.

12. Всеки път, когато сме ядосани на някого, ние всъщност сме ядосани на ситуацията. Но тъй като една ситуация няма как да бъде отговорна сама за себе си, ние автоматично търсим виновник и естествено, го намираме в лицето на някой човек, особено ако той е проявил слабост или недостатък. А реалността е, че постоянно се случват промени, живота е динамичен, изисква от нас адаптивност и гъвкавост, както и умението да разбираме, че сами сме отговорни за мислите, чувствата и действията си.

13. В крайна сметка, за да свършите нещо като хората, трябва да се заемете само и единствено с него. Но умът ни играе игри, той се опитва да ни убеди, че почти всичко е “спешно”, а ние реагираме емоционално и се втурваме с напрежение към няколко неща едновременно. Реално е нужно да се запази спокойствие, да се определят приоритетите и да се започне действие по едно важно нещо, пък нека всичко друго си “гори”.

14. За много хора, удовлетворението и най-честите поводи за радост идват от някакви “прости” неща като например срещите с други хора или пътуванията. Но въпреки, че са установили това на някакъв етап от живота си, все още не са превърнали източниците си на радост в основни приоритети. Човек винаги е готова да се лута, да очаква “нещо повече”, “истинския живот”, “важните цели” и разни други абстрактни понятия подхвърляни от медии и обществото. А всъщност, поводите за радост са често са съвсем нормални, ежедневни, достижими, и ако човек честно и целенасочено се посвети на това да ги търси и мултиплицира, то живота му ще е много по-удовлетворен.

15. Ако човек се окаже изведнъж в епицентъра на разгорещен спор – това означава, че е допуснал грешка – грешката да изпадне в тази ситуация. Много по-продуктивен, успешен и полезен начин за постигане на целите и представяне на гледна точка е Методът на ненасилствената комуникация. Методът се основава на философията на Ганди, а е систематизиран от д-р М. Розенберг, повече информация, може да намерите в Гугъл.

16. В дългосрочен план, реално са малко нещата различни от здраве, взаимоотношения и личностно израстване, които са наистина важни. Т.е. всяка криза, проблем или проблемче, възникнало в настоящето, има голям шанс да се окаже нещо не особено важно от гледна точка на бъдещето. Така че, каквото и да се случва, полезна практика е човек да си представи, че вече е на една преклонна възраст и поглежда назад към сегашния момент. Дали ще му се струва, че проблемът е чак толкова значим, как би подходил, какво би се посъветвал сам?

Източник: raptitude.com

Don`t copy text!