Ако изследвате „мисловната плънка“ на т.нар. непоносимо страдание, ще откриете, че зад мисълта „не мога да издържам повече“ , има цял рояк други мисли, общото между които е, че спорят с реалността, отхвърлят я такава, каквато е. Тъй като въпросните мисли не ни позволяват да разберем наистина, че нещата, които не искаме да приемем, са извън нашия контрол, от това че им вярваме, нашето страданието не намалява, а дори се увеличава. Ако сме загубили човек, който сме обичали, не можем да го върнем обратно, защото никой не се е върнал от отвъдното. Ако има човек, който не отговаря на нашите чувства или не прави нещата, които ние искаме, не можем насила да го накараме да ни обича, защото истинската любов е безусловна и диша въздуха на свободата. Ако има неща, които ни тревожат и будят страх, но не са изцяло в наш контрол, не можем да направим нищо, за да подчиним Живота на нашата воля. Ако има неща, които не харесваме у себе си, но се отнасят до нашата изконна човешка природа, също не можем много да направим.

Една от най-обилно наливащите масло в огъня на непоносимото страдание мисли е, че ни се случва Нещо, което е По-голямо от нашата способност да го понесем. Ами ако е точно обратното? Ако е вярна точно обратната мисъл, а именно че ни се случва Нещо, което можем да понесем и проблемът не е в големината на Нещото, а в дребнавостта на умовете ни, в ограничените ни вярвания?

 

Методът на Скот Килоби Living  Inquiries за разграничаването на двата аспекта на чувството – мисълта и телесното преживяване може да се приложи всеки път когато си мислите, че „това е непоносимо“, че „повече не мога да издържам“.  Осъзнаването на ключовата роля на ума за създаването на страданието чрез „историята, която създаваме в главата си за това, което ни се е случило, случва се или ще ни се случи“, е от критична важност при справянето с всеки вид страдание и особено с „непоносимото страдание”. Ако успеем да се свържем с реалността на тялото, което е входа към преживяването на тук-и-сега, ще видим, че връзката между ума и чувствата се разхлабва и че „велкрото се разлепва“. Логиката в дадения случай е супер проста – огънят на страданието ни се разпалва, само защото продължаваме да наливаме масло в него. И това масло са мислите. Те се въртят ли, въртят в главите ни, а ние дори не можем да се усетим, че пак сме влезли във филма. Да спрем за момент и да си зададем въпроса, „ами ако всичко това, което умът ми казва, не е истина?!“

Прилагането на метода на Скот Килоби за „отлепване“ на „залепените“ към страданието ни мисли и образи довежда до осъзнаването, че думите са само етикетите, които слагаме на реалността, но не са самата реалност. Ако успеем да се освободим от етикетите, ние стигаме до директното преживяване на реалността. И понеже това преживяване е свободно от оценки и интерпретации, т.е. от „историята, която сме създали около него“, то се превръща в чист опит, в който можем да открием невидимата му за нас досега красота.

 

„Всичките тези етикети, които слагаме върху себе си, в един момент престават да ни вършат работа.  На времето вървях наоколо, наричайки себе си „пристрастен“, след това се наричах „духовен“, след това „такъв, който може да емпатизира“, след това „високо чувствителен“, след това „просветлен“, след това „такъв, на който не му пука дали е просветлен“. Така както го виждам в момента, това създава много звуци, но само толкова. Както Джуди го каза,  отбележи думите „високо чувствителен“, махни след това думите и почувствай усещането. То никога не казва, че е твърде много. Думите са тези, които го казват. То просто е нещо, което е било почувствано. Просто е.“   – Скот Килоби

 

„Дойде време да направим нашия разговор за духовността прост:
Господ се опитва да ви продаде нещо, но вие не искате да го купите.
Това е вашето страдание:
Вашето фантастично пазарене, вашето маниакално крещене за цената.” Казва Хафиз

Целият този пазарлък с Живота се случва, само ако си мислим, че сме отделени от Цялото, че сме бедни, слаби и празни. Ами ако това не е вярно? Ако е вярно точно обратното? И всичко това ни се случва, за да го открием?

~Камелия Хаджийска/espirited.com

Нумерологията може да ви подкрепи чрез Годишните потенциали за дадена календарна година: ТУК 

Може да ви е интересно също Какво да очаквате от вашата лична 2024 година?

Don`t copy text!