Преподавателка по психология, в урока по „Управление на стреса”, влязла в аудиторията пред студентите. Вдигнала над главата си чаша с вода и всеки очаквал да зададе обичайния въпрос, засягащ теорията за оптимизма и песимизма, а именно – дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна.

Вместо това, с усмивка на лице, тя запитала: „Колко тежи тази чаша?”

Отговорите варирали от 50 до 150 милилитра.

Тя заявила: „Точната маса на чашата няма абсолютно никакво значение. Тя зависи от това колко време ще се наложи да я държа. Ако e минута, няма да е никакъв проблем. Ако e час, ще ме заболи ръката. Ако e цял ден, ръката ми ще се обездвижи и парализира. Във всеки случай, масата на чашата няма да се промени, но колкото по-дълго време я държа, толкова по-тежка ще става тя“, заявила тя и допълнила: „Стресът и тревогите в живота ни са като тази чаша вода. Ако мислите за тях за кратък период от време, нищо няма да ви се случи. Ако мислите за тях по-дълго, ще започне да ви боли. Ако мислите за тях непрекъснато, ще се почувствате парализирани, няма да можете да правите каквото и да е друго“.

Така че, приятели, важно е да се освободим от стреса. Колкото е възможно по-рано след като е привършил поредният ви натоварен работен ден, се освободете от умората и напрежението. Не ги внасяйте във вечерта и в съня си. Поставете чашата на масата!

Via Вълшебната спирала

Don`t copy text!