7 юли е Ден на шоколада. Датата е избрана, защото точно по това време през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Ацтеките наричали какаовите зърна „храна за боговете“ и ги използвали като платежно средство.
Според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета. Любимото лакомство на хората по целия свят е не само безкрайно вкусно, но и изненадващо полезно. Освен че ни дава радост, то е дар за здравето ни и подобрява личните ни взаимоотношения.

Ще ви припомним петте чудодейни свойства на тъмната магия и помнете, че шоколадът е едно от най-добрите средства да съчетаем полезното с приятното. Разбира се, както и с всичко друго, и с това удоволствие не бива да се прекалява, за да извлечем от него максимална полза.

Шоколадът бори диабета

Странно, нали? Въпреки че е сладък, съставките на шоколада му помагат да регулира кръвната захар и да подобрява усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в разумни количества. Това му качество го прави един от най-силните кулинарни борци срещу настъпването на захарния диабет. Особено полезен е тъмният шоколад.

Шоколадът ни прави щастливи

Лакомството е истински тоник срещу потиснатост, изтощение и депресия. То кара тялото да освобождава хормона на щастието ендорфин, който действа като природен наркотик, и успокоява и тонизира нервната система. Дори само ароматът му намалява чувството за умора, раздразнителност и емоционален дисбаланс. Главен виновник за това е какаовото масло.

Шоколадът заздравява любовта

Мнозина знаят от опит, че вкусното изкушение е ненадминат афродизиак – при това както за мъжете, така и за жените. Учените обясняват това с високото съдържание на химикалите триптофан, свързан с процеса на възбуда, и фенилетиламин, който се произвежда от човешкото тяло при влюбване.

Шоколадът удължава живота

Магическите съединения флавоноиди са просто безценни за човешкото здраве и дълголетие. Те не само понижават нивата на „лошия” холестерол в тялото и регулират кръвното налягане, но и спомагат за здравословното делене на клетките – залог за продължителна младост и много рождени дни. Освен това лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със „състаряващите” свободни радикали.

Шоколадът успокоява кашлицата

Учените уверяват, че чаша горещ шоколад от истинско какао е по-ефективна срещу досадната кашлица от всичко, което се продава в аптеките. Дори няколко парченца твърд шоколад, изсмукани бавно, са по-добър лек от пастилите срещу болно гърло. Защо? Причината е в съединението теобромин, което успокоява по-добре дори от кодеина – основна съставка на много от продаваните в аптеките противогрипни медикаменти. Учените се надяват да разработят ново поколение лекарства на базата на това уникално съединение, което успокоява дори симптомите на закоравели пушачи.

По материали от интернет

Don`t copy text!