Любимото лакомство на хората по целия свят е не само безкрайно вкусно, но и изненадващо полезно. Освен че ни дава радост, то е дар за здравето ни и подобрява личните ни взаимоотношения.

Ще ви припомним петте чудодейни свойства на тъмната магия и помнете, че шоколадът е едно от най-добрите средства да съчетаем полезното с приятното. Разбира се, както и с всичко друго, и с това удоволствие не бива да се прекалява, за да извлечем от него максимална полза.

Шоколадът бори диабета

Странно, нали? Въпреки че е сладък, съставките на шоколада му помагат да регулира кръвната захар и да подобрява усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в разумни количества. Това му качество го прави един от най-силните кулинарни борци срещу настъпването на захарния диабет. Особено полезен е тъмният шоколад.

Шоколадът ни прави щастливи

Лакомството е истински тоник срещу потиснатост, изтощение и депресия. То кара тялото да освобождава хормона на щастието ендорфин, който действа като природен наркотик, и успокоява и тонизира нервната система. Дори само ароматът му намалява чувството за умора, раздразнителност и емоционален дисбаланс. Главен виновник за това е какаовото масло.

Шоколадът заздравява любовта

Мнозина знаят от опит, че вкусното изкушение е ненадминат афродизиак – при това както за мъжете, така и за жените. Учените обясняват това с високото съдържание на химикалите триптофан, свързан с процеса на възбуда, и фенилетиламин, който се произвежда от човешкото тяло при влюбване.

Шоколадът удължава живота

Магическите съединения флавоноиди са просто безценни за човешкото здраве и дълголетие. Те не само понижават нивата на „лошия” холестерол в тялото и регулират кръвното налягане, но и спомагат за здравословното делене на клетките – залог за продължителна младост и много рождени дни. Освен това лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със „състаряващите” свободни радикали.

Шоколадът успокоява кашлицата

Учените уверяват, че чаша горещ шоколад от истинско какао е по-ефективна срещу досадната кашлица от всичко, което се продава в аптеките. Дори няколко парченца твърд шоколад, изсмукани бавно, са по-добър лек от пастилите срещу болно гърло. Защо? Причината е в съединението теобромин, което успокоява по-добре дори от кодеина – основна съставка на много от продаваните в аптеките противогрипни медикаменти. Учените се надяват да разработят ново поколение лекарства на базата на това уникално съединение, което успокоява дори симптомите на закоравели пушачи.

По материали от интернет

………………………………………….

Ако желаете да се възползвате от възможностите на Нумерологията, разгледайте Раздел „Услуги“ и можете да ни пишете в контактната ни форма или на емейл: megan966@gmail.com