Има толкова много хора, които са пълни с интелектуални знания за духовното – могат да ви „осветлят“ по абсолютно всеки въпрос относно сферата на невидимото, тайното – душата, свръх-душата, божествената искра, кармата, другите реалности, живота, смъртта… Но всичко е само думи в ума им. Много, много малка част от тези знания те истински разбират – защото, ако ги разбираха, щяха да ги ПРИЛАГАТ, а думите, действията и отношението им често показват, че прилагането още не им се отдава. И обикновено тези, които най-малко Знаят, най-много говорят, спорят, доказват нещо си. Все нещо си, за което нямат абсолютно никакъв личен опит – единствено прочетена информация, единствено убеждения (без потвърждения), единствено вярвания.
За истински важните неща почти не може да се пише. Въпреки че за тях е писано много. За да разбереш написаното, обаче, е нужно определено разширение на съзнанието. Четенето не се осъществява с интелекта, а с интуицията. Умният не може да разбере мъдрия – липсва му способността да слуша и схваща със Сърцето, с Душата. Когато започнеш да Знаеш за важните неща, разбираш и колко различни са те в Действителност от всичко, написано за тях; колко принципно невъзможно е те да бъдат предадени чрез думи, чрез мисли дори. Важните неща се предават единствено чрез БИТИЙСТВАНЕ. И дори тези, които ги Знаят и правят опити да ги предадат чрез мисъл, чрез текст, имат успех, единствено защото ги живеят, защото ги битийстват – иначе текстовете им биха били напълно неразбираеми, напълно безсилни да пренесат невидимия, надсловесен смисъл, техния светлозаряд.
Смиреният знае, че понякога, за да Разбере нещо (важно), той трябва да се е разширил до него, трябва да е станал него, трябва да го живее. Едва тогава и умът му получава своята доза отразено разбиране… Дотогава: „Не си дорасъл за това. Колкото и да ти го обяснявам, няма да го разбереш.“ И в това няма нищо страшно. То е част от съдбата да бъдеш човек.

Via Мария Казакова

Don`t copy text!