Последните месеци от годината често ни въвличат в едно състояние, в които изразходваме супер много енергия. И вместо да се забавляваме, често приключваме годината болни, тревожни и дори депресирани. Причината за това, според даоистката филосохия и китайската традиционна медицина, е че ежедневието ни в тази част от годината, изобщо не се синхронизира с естествените цикли на природата.
Обикновено през зимата имаме по-малко енергия за изгаряне, така че когато се впускаме в дейности, които са по-подходящи за лятото – да стоим будни до късно вечер или да летим по всякакви елегантни събития из града – никак не е чудно, че принудителното празнично настроение съвсем изтънява.

Даоистката философия изразява универсалния баланс с понятията Ин и Ян, двете взаимодопълващи се сили, които движат Вселената. Ин е хладна, влажна, бавна, насочена навътре, женска и тиха, докато Ян е нейната противоположност – топла, суха, бърза, мъжка, ексровертна. Зимата е Ин-сезон, време за складиране и запазване на енергията, тъй както мечките запазват телесните си мазнини, като хибернират или както стопаните складират храна за студените месеци. В земеделските общества хората традиционно прекарват най-късия ден в годината у дома, в споделяне със семейството около огъня, и храната им е топла и силна. Несъответствието на съвременния начин на живот с приканващата към спокойствие и притихване природа на зимата допринася за физически и емоционален дисбаланс, депресия и изтощение.
Зимното слънцестоене, само няколко дни преди Коледа, е най-късият, най-тъмният ден от годината, най-наситеният с Ин-енергия. А вместо да се обърнем навътре, ние празнуваме шумно и се отдаваме на всякакви ексцесии. Това създава изкуствен стрес и в резултат много хора се ужасяват от тези празници.

За да оставаме в баланс през зимата е нужно да съхраняваме своята ян-енергия. Практикуването на йога, релаксация или просто тихата разходка сред природата да най-подходящи за този ин-сезон. Възприемането на такива практики като инвестиция в себе си ни помага да не използваме намалената си енергия в свръхактивност и допълнителен стрес. Така сме в по-добър синхрон с природните цикли и не чувстваме нужда да освобождаваме напрежение и да се разпиляваме в харчене. Имаме повече време и енергия, за да се свържем с близки приятели и със семейството си.

Така че ако вече сте се поддали на лудостта и тълпите по моловете и кредитните ви карди са изпомпани, позволете си да забавите крачка, да се отпуснете и да притихнете в подхранващата дълбочина на Зимата.

Източник: Mettasense Yoga & Relax Area

Don`t copy text!