ХРАНАТА И ВЯРВАНИЯТА
Ако определени храни са полезни, тогава други храни трябва да са вредни. Ако при даден човек се появяват симптоми, след като консумира определени продукти, той ще започне да отбягва тези храни. Преди, обаче, да е прочел някоя книга относно здравословните храни, тази идея нямаше да му хрумне в този контекст.
Отказът да се консумират определени храни, следователно, се превръща в символ на отбягването на определени вярвания, така че, докато не консумира тези храни, ТЕЗИ ВЯРВАНИЯ НЯМА ДА БЪДАТ ПРЕРАЗГЛЕДАНИ от дадения човек… В такъв случай, осъзнаването, че той може да консумира тези храни, ще означава, че той разбира, че той може да се изправи срещу тези вярвания в самия себе си… С всеки „триумф“…, той показва на себе си, че са важни вярванията, а не храната…
ВИЕ СТЕ ТОВА, КОЕТО МИСЛИТЕ, А НЕ ТОВА, КОЕТО ЯДЕТЕ – и до голяма степен онова, което мислите относно онова, което ядете, е далеч по-важно. Онова, което мислите относно своето тяло, здравето и болестта, ще определи как ще бъде използвана храната ви и как вашата химия ще се справя с мазнините, например, или с въглехидратите.
Диетите… се основават на идеята, че сте с наднормено тегло, тъй като ядете прекалено много. Истината е, че ВИЕ ЯДЕТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО, ТЪЙ КАТО ВЯРВАТЕ, ЧЕ СТЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО. Физическата картина винаги съответства, тъй като вярването ви, че сте с наднормено тегло, кондиционира вашето тяло да се държи точно по този начин. По най-странен начин, следователно, вашите диети просто подсилват състоянието ви – тъй като вие правите диета, защото толкова дълбоко вярвате в своето състояние на наднормено тегло.
–––––
МЕДИЦИНСКИТЕ ЗАСТРАХОВКИ, ПЕНСИОННИТЕ ПРОГРАМИ И ВЯРВАНИЯТА
Вие не само че функционирате в рамките на собствените си вярвания, разбира се, но и в рамките на една масова система от вярвания, в която в една или друга степен участвате. В рамките на тази организация, медицинската застраховка се превръща в необходимост за повечето от вас, така че аз не ви внушавам да се откажете от нея.
Така или иначе…, ВИЕ ПЛАЩАТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА БОЛЕСТ, ЗА КОЯТО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ВИ СПОЛЕТИ. Вие осъществявате всяка необходима подготовка в настоящето за едно бъдеще, белязано от наличието на болест. Вие залагате на болестта, а не на здравето. Това е най-лошият тип естествена хипноза, и въпреки това, в рамките на вашата система, застраховката всъщност се явява една необходимост, тъй като вярата в болестта до такава степен насища вашата умствена атмосфера.
Мнозина се разболяват, едва след като се сдобият с подобна „застраховка“… А още по-злополучни са специалните полици за възрастните, които предварително детайлизират всички най-стереотипни и изопачени концепции относно здравето и възрастта. Налице е голяма взаимовръзка между типа полици, които хората си изваждат, и заболяванията, на които след това те стават жертви.
Идеите за пенсиониране спадат най-общо към същия модел, тъй като в тях се крие вярването, че по едно или друго време, НА ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ, СИЛИТЕ ВИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ОТСЛАБВАТ. Тези идеи обикновено се приемат както от младите, така и от възрастните. Вярвайки в тях, младите автоматично подемат постепенното кондициониране на своите тела и умове. Няма начин да не пожънат резултатите от това.
–––––
БОЛЕСТИТЕ И ВЯРВАНИЯТА
Наименуването и етикирането на „болестите“ е вредна практика, която до голяма степен ОТРИЧА ВЪТРЕШНАТА ПОДВИЖНОСТ И ВЕЧНО ПРОМЕНЛИВОТО КАЧЕСТВО НА ПСИХИКАТА ПРИ ПРОЯВЯВАНЕТО Й В ПЛЪТТА. Пациентът… често пъти се чувства сравнително безсилен пред и на произвола на всеки случаен вирус, който може да се появи наоколо. Истината е, че вие избирате дори вида болест, която имате, в зависимост от природата на своите вярвания. Вие сте имунизирани срещу лошото здраве дотогава, докато вярвате, че това е така.
Същото важи и за съобщенията на „обществената служба“, отнасящи се както до тютюна, така и до лекарствата. Внушението, че пушенето ще ви причини рак, е много по-опасно от физическите ефекти от пушенето, и може да причини рак на хора, които иначе не биха се разболели.
Вие вкарвате своите болни в болници… Онова, което правите…, е да изолирате група от хора, които са изпълнени с негативни вярвания относно болестите. Заразата на тези вярвания се разпространява… Жените, които раждат, се поставят в същата среда… От практически съображения, болните се поставят в затвор. Те са заставени да се концентрират върху своето състояние. И всичко това важи съвсем отделно от всички останали дехуманизиращи ефекти, като претъпкаността на болниците, лишаването от човешко уединение, и често пъти – незачитането на човешкото достойнство. Човек бива каран да се чувства безпомощен, оставен на милостта на лекари и сестри, които нямат време или енергия да се отнесат с внимание към него, или да обяснят състоянието му на език, който той може да разбере. Пациентът бива заставен, следователно, да прехвърли усещането си за сила върху други, с което злощастието му още повече се задълбочава.

Джейн Робъртс, ПРИРОДАТА НА ЛИЧНАТА РЕАЛНОСТ

Чрез Диана Павлова

Don`t copy text!